Wat is spruw?
Spruw is een veel voorkomende onschuldige infectie die veroorzaakt wordt door de gist Candida albicans. Dit kan leiden tot voedingsproblemen bij de baby en pijnklachten aan de tepels bij de moeder als zij borstvoeding geeft. Tevens kan het luieruitslag veroorzaken. De besmetting kan ontstaan tijdens de geboorte of worden overgebracht via spenen, tepels en vingers.
Wat kun je eraan doen?
De huisarts kan een geneesmiddel voorschrijven dat de infectie van de mond, tepels en/of billen bestrijdt. Dit is meestal voor het mondje van de baby nystatine en voor de tepels van de moeder miconazol en de billetjes zo nodig
ook miconazolcrême (zie recept en bijsluiter apotheek).
Het is raadzaam om naast deze behandeling met medicijnen ook hygiënische maatregelen te nemen en zo herbesmetting te voorkomen. Het is belangrijk dat altijd moeder én kind worden behandeld, ook bij kolven.
Hygienische tips
- Was voor en na de voeding je handen en ook die van de baby, het liefst met een zure zeep. Hier houden de schimmels namelijk niet van. Gebruik schone handdoeken.
- Reinig voor en na de voeding de tepels met lauw water en droog ze goed na. Voeg eventueel wat azijn toe aan het water: 1 theelepel op 1 kopje water.
- Laat na de voeding de huid/tepels goed drogen en smeer er vervolgens een dun laagje medicinale zalf (miconazol) erop.
- Reinig het mondje van de baby na elke voeding met een beetje (theelepeltje) water en breng daarna de nystatine in het mondje.
- Was handdoeken en kledingstukken die met de schimmel in aanraking komen op 60ºC of warmer.
- Doe eventueel azijn bij het laatste spoelwater in plaats van wasverzachter.
- Strijken en zonnewarmte doden de schimmel.
- Kook flessenspenen en fopspenen dagelijks 10 minuten uit of was ze in de vaatwasmachine, evenals de onderdelen van de borstkolf die in aanraking komen met de moedermelk.
- Vervang fop – en flessenspenen regelmatig.
- Vervang zoogkompressen (bij voorkeur van katoen) bij elke voeding.
- Verschoon elke dag de kleding die met de moedermelk in aanraking is geweest.
- Bewaar afgekolfde melk maximaal 3 dagen in de koelkast.
- Afgekolfde melk kun je tijdens de behandeling gewoon geven. Vries het echter niet in tijdens het behandelen van spruw. De schimmel wordt bij het ontdooien weer actief en kan dan weer een nieuwe besmetting veroorzaken.
- Reinig speelgoed dat in contact komt met de baby regelmatig.
Wil je meer weten?
Wil je meer informatie en uitleg over spruw? Wil je bijvoorbeeld weten hoe je het handigste de medicatie aan kan brengen of wat je het beste tegen de pijn kunt doen? Maak een afspraak met de lactatiekundige.