Wat is een wee?
De pijn
Voorweeën
Beginnende weeën
Ontsluitingsweeën
Persweeën
Wat is een wee?
Een wee is een krachtige samentrekking van de baarmoederspier. Door het samentrekken van die spier wordt de ruimte in de baarmoeder kleiner en wordt de baby richting de baarmoedermond gedrukt. De baarmoedermond gaat door die toenemende druk steeds verder open.
De pijn
Het is maar goed dat weeën pijn doen, omdat je nu gewaarschuwd wordt dat je kind binnenkort geboren wordt. Stel je eens voor dat je er niets van zou voelen, dan lag je kind, midden in de supermarkt, ineens op de grond. Je zou het dan zomaar kunnen verliezen.
Weeën doen pijn omdat de baarmoedermond erg gevoelig is en die wordt nu onder druk geopend. Bovendien hangt de baarmoeder aan allerlei banden (soort spiertjes) aan het bekken. Die banden staan erg onder spanning omdat de baarmoeder gegroeid is. Als de baarmoeder dan samentrekt tijdens een wee, komt er nog meer spanning op die banden te staan wat pijn geeft.
De banden lopen van de baarmoeder naar diverse plekken van het bekken. Hierdoor kan de pijn op verschillende plaatsen zitten. De ene barende heeft vooral pijn in de buurt van het schaambot, terwijl een ander lage rugpijn heeft, die ook kan uitstralen naar de benen. De plaats waar je pijn voelt is ook afhankelijk van hoe de baby in het bekken ligt.
Het is niet mogelijk om uit te leggen hoe een wee voelt, dat moet je zelf ervaren. Zelfs vrouwen die al eerder zijn bevallen, hebben moeite uit te leggen wat ze precies hebben gevoeld. De laatste centimeters zijn vaak het heftigst, het moment waarop vrouwen roepen dit nooit meer te willen meemaken. Als alles achter de rug is, is de ergste pijn vaak na korte tijd weer vergeten.
We zeggen vaak; “Zolang je niet weet of je weeën hebt, is de bevalling nog niet begonnen.” Echte weeën herken je zeker, ook al ben je nog nooit eerder bevallen.
Voorweeën
Het komt regelmatig voor dat vrouwen al weken voor de bevalling last hebben van weeën Deze voorweeën komen vooral ’s nachts omdat de baarmoeder dan het meest actief is. Het kenmerkende van voorweeën is dat ze niet in kracht, frequentie en duur toenemen. Maar ze zijn vaak wel al pijnlijk, waardoor je er niet van kan slapen. Voorweeën komen vaker voor bij vrouwen die een tweede of volgend kindje krijgen.
Beginnende weeën
Deze weeën komen soms om de zeven – acht minuten, maar kunnen ook direct om de drie minuten komen. Het kenmerk van deze weeën is dat ze vrij kort duren, ongeveer een halve minuut en dat de pijn nog best te verdragen is. Als het je eerste kindje is zorgen deze weeën voor het verstrijken en verweken van de baarmoedermond.
Ontsluitingsweeën
Het belangrijkste kenmerk van goede weeën is dat ze steeds krachtiger worden en steeds langer gaan duren. Een wee die voor ontsluiting zorgt moet één tot anderhalve minuut duren en flink pijnlijk zijn. In de eerste centimeters van de ontsluiting komen deze weeën ongeveer om de vier tot vijf minuten, maar langzaam maar zeker komen ze steeds sneller op elkaar en gaan ze steeds meer pijn doen.
In het begin sprokkel je millimeter voor millimeter aan ontsluiting bij elkaar. Als de weeën om de drie minuten komen en moeilijk op te vangen zijn, vordert de ontsluiting meestal sneller en wordt het tijd om de verloskundige te bellen. De verloskundige kan beoordelen hoever je in de ontsluiting bent en zal met je afspreken wanneer je weer moet bellen of wanneer ze terug komt. Soms ben je verder op weg en zal ze gelijk blijven, dat is meestal rond zeven centimeter ontsluiting.
Toch is het belangrijkste niet hoe vaak ze komen, maar hoe krachtig ze zijn. Je kunt beter één wee in vijf minuten hebben die flink lang duurt en pijn doet, dan iedere drie minuten een wee die maar een halve minuut duurt en die wel pijnlijk is, maar die je best kunt verdragen. De lange en pijnlijke weeën zorgen voor goede ontsluiting. Bij je volgende kindje ontsluit je over het algemeen gemakkelijker.
Je kunt ongemerkt al drie centimeter ontsluiting hebben van voorweeën. Als de echte goede weeën dan gaan beginnen, gaat het vaak sneller dan verwacht. Toch heb je ook bij je tweede kindje de krachtige weeën nodig om goed te ontsluiten.
Persweeën
Tijdens de laatste centimeter van de ontsluiting kun je het gevoel krijgen dat je mee moet persen, het gevoel heel nodig te moeten poepen. Meestal begint het met een korte drang tijdens het hoogtepunt van de wee. Dit wordt veroorzaakt door het steeds dieper komen van het hoofdje van de baby. Het hoofdje wordt dan tijdens een wee op je anus gedrukt en dit geeft het gevoel dat je moet poepen. Als de verloskundige er niet is, laat haar dan oproepen, want waarschijnlijk ben je al wat verder in de ontsluiting gekomen.
Bij volledige ontsluiting krijg je een soort oerdrang die niet meer tegen te houden is. Of je nu wilt of niet, je moet meedrukken. Persweeën kenmerken zich dus door het feit dat je niets anders kunt dan meepersen. Ook als je het niet wilt, bijvoorbeeld omdat de verloskundige er nog niet is, maakt je baarmoeder een persbeweging en kun je niet anders dan toegeven. Bij dit gevoel moet je natuurlijk je verloskundige met spoed laten roepen.
Meer informatie over weeën vind je op de pagina Bevallings ABC.