Het krijgen van een kind wordt vaak beschreven als het mooiste dat een vrouw kan overkomen. Toch roept  de bevalling bij een deel van de vrouwen negatieve gevoelens op. Geldt dit ook voor jou? Dan kunnen onze verloskundigen Nienke en Jacqueline je helpen. 

Het kan zijn dat je in aanloop naar de bevalling angst hebt voor de pijn die mogelijk gaat komen. Je kunt je neerslachtig voelen, onzeker zijn of last hebben van een nare ervaring bij een eerdere bevalling.

Ook als je net bevallen bent, kun je met een negatief gevoel op je zwangerschap of bevalling terugkijken. Het kan zijn dat je merkt dat je nieuwe rol als moeder je zwaar valt of dat je de periode rondom de bevalling of de kraamtijd niet goed hebt kunnen verwerken.

Hulp bij trauma na bevalling

Nienke en Jacqueline zijn allebei verloskundige, coach en bevallingsverwerkingsspecialist. Zij hebben meerdere trainingen en cursussen op het gebied van coaching gevolgd. Deze trainingen zijn gericht op het coachen van zwangeren en van pas bevallen vrouwen. Ook hebben zij een training resetmethoden na traumatische baring gevolgd.

Verderop op deze pagina vind je meer informatie over de methodes die ze hiervoor gebruiken.

Hulp bij andere coachvragen

Ben je zwanger en zie je enorm op tegen bloedprikken? Wil je nu echt stoppen met roken, maar lukt het je tot nu toe niet? Merk je dat de zwangerschap je zwaarder valt dan je verwacht had? Vind je het lastig om grenzen te stellen op je werk en zou je daarin willen groeien? Zie je op tegen de periode na de bevalling? Ook dan kan coaching heel goed voor je werken! In een kortdurend traject krijg je inzichten en meer grip op de situatie!

Voor alle zwangeren en pas bevallen vrouwen in Almere

Alle zwangeren, pas bevallen vrouwen en jonge moeders uit Almere kunnen zich aanmelden voor deze coaching. De coaching staat los van de zwangerschapsbegeleiding en het maakt dan ook niet uit bij welke verloskundigenpraktijk je ingeschreven staat. Een coachtraject bestaat vaak uit 1 tot 5 gesprekken, afhankelijk van je coachvraag en de door jou gewenste hulp. Coaching wordt soms vergoed vanuit een aanvullende verzekering.

Praktische informatie

De coachingsgesprekken vinden plaats in het Verloskundig Centrum Kroonprins aan de Kroonprinsstraat 5 te Almere. De kosten per gesprek zijn € 65,- Dit kun je na afloop van het gesprek met PIN afrekenen.

Interesse? Meld je aan via onderstaand formulier.

Direct aanmelden

  • Ik ben geïnteresseerd in coaching:
  • Wij gebruiken de informatie die je via dit formulier instuurt uitsluitend voor de inschrijving voor de Coaching voor zwangeren.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Coaching, wat is dat?

Allereerst is het een vertrouwelijk gesprek, in een rustige en ontspannen sfeer. Er is alle ruimte en tijd voor jou en alles wat je bezighoudt. De coach stelt vragen en dat helpt je om meer inzicht te verkrijgen in je eigen gedachten en patronen. Daarnaast reikt de coach hulpmiddelen aan, waarmee jij je eigen wijsheid, kracht en innerlijke rust kunt vinden.

Een hulpmiddel kan zijn: thuis iets voor jezelf opschrijven, of oefenen met een andere gedachte en dus een ander gevoel creëren. De gesprekken zijn gericht op het vergroten van je zelfvertrouwen. Je leert hoe je kunt omgaan met gedachten en emoties. Je leert ook, dat je daar zelf veel invloed op kunt uitoefenen.

We praten vooral over het hier en nu, over wat jou nu bezighoudt. Wat houdt je tegen, wat gaat er goed, en wat niet? Indien nodig spreken we over je verleden, maar dat hoeft vaak niet. Je leeft immers nu!

zwangere vrouw coaching

Anderen over de coaching:

Vrijwel direct na de geboorte van mijn dochter kreeg ik een schuldgevoel over het verloop van de bevalling. Mijn dochter is geboren met behulp van een keizersnede omdat de bevalling in de laatste fase stagneerde. Een tijd lang heb ik gedacht dat de keizersnede te wijten was aan mijn eigen inzet. Ik hoopte dat dit schuldgevoel met de tijd vanzelf zou verdwijnen maar dit bleek niet het geval. Toen heb ik contact gezocht met Nienke.

In een aantal sessies hebben we gesproken over het verloop van mijn zwangerschap, de bevalling en de kraamweek, heb ik mijn bevalling op papier gezet, ben ik aan de slag gegaan met mijn (onbewuste) overtuigingen ten aanzien van bevallen. In de laatste sessie heb ik met haar mijn ideale bevalling besproken. Na iedere sessie werd mijn schuldgevoel minder.
De vragen van Nienke tijdens het traject zetten mij aan het denken. Ze luisterde keer op keer, tot in de kleinste details, naar mijn bevallingsverhaal. Zonder oordeel.
Ik ben ontzettend blij dat ik contact heb gezocht met Nienke voor het coachingstraject. Ik kijk nu zonder schuldgevoel terug op mijn bevalling. De dag waarop mijn prachtige dochter geboren werd.

Anoniem

Na een hell van een eerste bevalling (sterrenkijker – vacuüm- episiotomie) dacht ik ‘dit nooit meer’. Maar naarmate mijn zoontje ouder werd, wilde ik hem toch heel graag een broertje of zusje geven. Ik was zó bang voor de bevalling, tot ik door de verloskundige door werd verwezen naar Nienke en ik mij eindelijk gehoord en begrepen voelde in mijn bevallingsverhaal. Ik ben er van overtuigd dat de snelle en super fijne bevalling van mijn dochtertje door de combi coaching en hypnobirthing komt.
De gesprekken waren fijn, ik voelde mij gehoord en begrepen. En vooral de oefening ‘herbeleef je bevalling’ heeft mij er toe gestaan het een plekje te geven en het te accepteren, dank je Nienke!

Ebel

Verder na een traumatische bevalling

Bevallen is pijnlijk, althans, voor de meeste vrouwen. Een bevalling kan zwaar, pijnlijk en langdurig zijn. En voor sommige vrouwen is een bevalling zelfs traumatisch. De bevalling laat een pijnlijke herinnering achter. In het dagelijks leven heb je daar misschien weinig last van. Je hebt de herinnering waarschijnlijk goed weggestopt. Maar bij een nieuwe zwangerschap komen de herinneringen weer boven. Jacqueline en Nienke kunnen je dan helpen. Hieronder vind je meer informatie over de methodes die ze hierbij kunnen gebruiken: EMDR en de EVA-methode.

Misschien heeft jouw bevalling een zodanig nare herinnering bij je achtergelaten, dat er sprake is van PTSS. Dit staat voor Post Traumatisch Stress Syndroom. De herinnering zelf is dan gekoppeld aan negatieve gedachten en emoties.

Bij PTTS na een bevalling kan er het volgende aan de hand zijn:

  • Nu je weer zwanger bent, roept de gedachte aan een bevalling angst en onrust op.
  • Je droomt over je bevalling en bent schrikachtiger dan normaal.
  • je voelde je tijdens je bevalling machteloos, alleen, angstig, of onzeker.
  • Je kijkt met een negatief gevoel terug op je bevalling.
  • Je voelt je schuldig over het verloop van je bevalling.
  • Je had het gevoel dat jouw leven of dat van de baby in gevaar was en daar heb je nu nog last van.

Jacqueline Smit en Nienke Stam zijn verloskundige, coach en bevallingsverwerkingsspecialist. Zij kunnen in een gesprek met jou vaststellen of je in aanmerking kunt komen voor EMDR. Dat is een wetenschappelijk bewezen methode om nare, traumatische herinneringen te verwerken (psychotrauma).

Hoe gaat dit in zijn werk?

Reken op 2 á 3 gesprekken, inclusief de EMDR-sessie. De kosten zijn 65 euro per gesprek. Informeer bij je zorgverzekeraar naar de vergoedingsmogelijkheden. Wellicht is jouw werkgever bereid te vergoeden wegens ‘zelfontwikkeling’.

Wat is EMDR?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Jacqueline en Nienke hebben een opleiding gevolgd en certificaat behaald om deze techniek te kunnen toepassen. Omdat zij geen psycholoog zijn, zijn zij niet aangesloten bij de Vereniging EMDR-Nederland.

Zie ook voor verdere uitleg over EMDR: www.emdr.nl

Ieder mens heeft verwachtingen. De meeste vrouwen verwachten en hopen op een autonome en gezonde bevalling. Waarin het proces goed verloopt, ze gehoord en gezien worden en natuurlijk een gezond kind krijgen. Bevallen en het krijgen van een kind zijn zulke wezenlijke dingen in het leven van een mens, dat het vaak gaat om meer dan slechts verwachtingen. Het is een levensbehoefte.

Een mooie, prettige herinnering aan je bevalling draag je je leven lang op een positieve manier met je mee. Het geeft zelfvertrouwen en rust.

Omgekeerd zorgt een traumatische bevalling voor onrust, angst en stress in het lichaam. Als we die positieve bevallingservaring niet krijgen, verandert er iets in ons DNA. Dit verschijnsel noemen we epigenetica. Epigenetica is het vakgebied binnen de genetica dat de invloed bestudeert van de omkeerbare erfelijke veranderingen in de genfunctie die optreden zonder wijzigingen in de sequentie (volgorde van de basenparen) van het DNA in de celkern.

Bij een traumatisch verlopen bevalling gebeurt er iets bijzonders: De genen van moeder en kind blijven onveranderd, maar staan als het ware in een bepaalde, niet optimale, stand. Dit geeft onrust in het brein en in het lichaam. Deze afwijkende stand is ook erfelijk overdraagbaar. Een kind dat groeit in de buik van een moeder met een angststoornis, heeft zelf meer kans een angststoornis te ontwikkelen. Dit fenomeen is voor het eerst ontdekt na de instorting van de Twin Towers. Zwangere vrouwen die dit live meemaakten ervoeren veel angst en kregen procentueel gezien meer kinderen die een angststoornis ontwikkelden.

Door in een gesprek met de vrouw het bevallingsverhaal te ‘veranderen’, komen het brein en de rest van het lichaam tot rust. De coach neemt stap voor stap de waargebeurde traumatische bevalling door en noteert in gedachten alle nare momenten. Een paar elementen zijn extra belangrijk, zoals: was het de goede/ natuurlijke termijn waarop de bevalling plaatsvond? Ging het rustig, in controle en was de sfeer prettig? Wie waren erbij? Waar vond het plaats? Wie pakte de baby aan en werd deze welkom geheten? Was er schade bij moeder zoals een knip of een bloeding? Hoe ging het met de baby en heeft deze op enige manier geleden? Was er huid-op-huid contact?

Alle nare momenten worden overschreven, ofwel gereset, door de vrouw het ideale verhaal te laten vertellen en de belangrijke elementen rustig en ontspannen te laten verlopen. Terwijl de coach vragen stelt en de vrouw vertelt, creëert zij zelf een nieuwe optimale herinnering, die heel realistisch aanvoelt. De coach vraagt tussendoor steeds naar het gevoel. Dit stimuleert de rechterhersenhelft. Door te vertellen en te praten wordt het taalcentrum geactiveerd en kunnen er woorden aan het gevoel worden gegeven. Het bijzondere aan deze methode is dat de baby hier ook bij betrokken wordt. Immers, de moeder staat in contact met haar baby en als de moeder verandert, verandert de baby mee.

Hoe gaat dit in de praktijk?

Reken op twee gesprekken. Een intakegesprek en een resetgesprek. Soms wordt de EVA-methode toegepast als afsluiting van een EMDR-traject, omdat EVA hierop een waardevolle aanvulling is. EMDR neemt de spanning bij de bestaande beelden weg en EVA installeert nieuwe, prettige beelden. EVA is ook een uitstekende manier om een eerdere bevalling te resetten als je nu meer dan 30 weken zwanger bent, of indien er om medische redenen geen EMDR mag worden toegepast.

Wil je meer weten over coaching, EMDR of de EVA-methode? Neem contact op met Nienke en Jacqueline via het reactieformulier of vraag je verloskundige om meer informatie.