Bij meneer Jansen, 55 jaar, is drie jaar geleden de ziekte van Parkinson vastgesteld. Door zijn ziekte krijgt hij te maken met steeds meer klachten. Bijvoorbeeld bij zijn dagelijkse activiteiten, zo kan hij moeilijker opstaan uit bed en ook het traplopen wordt lastiger. Ook kan meneer Jansen steeds slechter zien. En door freezing (onbedoelde aarzelingen of blokkeringen tijdens het bewegen) loopt hij steeds moeilijker. Het huis van meneer Jansen is voor hem lastig toegankelijk omdat het meerdere verdiepingen heeft en uit meerdere kleine ruimtes bestaat.
Zijn vrouw Ria weet niet goed hoe zij om kan gaan met zijn veranderde denkvermogen en veranderde gedrag. Daarnaast hebben ze allebei veel verdriet van de veranderingen in hun relatie, die worden veroorzaakt door de ziekte.
Wat kan het Parkinson Steunpunt meneer Jansen en zijn vrouw bieden?
In een eerste gesprek met meneer en mevrouw Jansen bespreken we wat de belangrijkste hulpvragen zijn. Samen beslissen we met welke behandelingen meneer Jansen start. Zo kunnen we voorkomen dat hij overbelast raakt. In het geval van meneer Jansen, zetten we eerst de GZ-maatschappelijk werker in. Die ondersteunt mevrouw Jansen bij het omgaan met het ongeremde gedrag en het veranderde denkvermogen van haar man. Daarnaast helpt de GZ-maatschappelijk werker het echtpaar met het verwerken van uw ziekte (rouwverwerking).
Tegelijkertijd observeert en traint de ergotherapeut de activiteiten van meneer Jansen binnenhuis.
In een latere fase helpt de fysiotherapeut meneer Jansen met lopen en helpt de logopedist meneer Jansen met zijn slikproblemen.