Slaapproblemen komen veel voor. Ook bij mij in de spreekkamer is het een veelbesproken onderwerp. Slaap is onmisbaar. Het houdt de hersenen gezond en als je slaapt, herstelt het lichaam zich van de dagelijkse inspanningen. Goede slaap is belangrijk voor de prestatie overdag, voor concentratie en een goed geheugen. Als je langere tijd niet goed slaapt, neemt het risico op minder presteren, hoofdpijn, overgewicht en depressie toe.
Er zijn verschillende soorten slaapproblemen. Veel mensen hebben problemen met inslapen, anderen worden tussendoor vaak wakker en er zijn mensen die te vroeg wakker worden en niet meer kunnen slapen. Alle drie heel vervelend. Je wordt er letterlijk en figuurlijk doodmoe van.
Meestal is slapeloosheid kortdurend en herstelt het probleem vanzelf weer. Gaat dat niet, kijk dan allereerst goed wat je er zelf aan kunt doen. Neem je bijvoorbeeld wel genoeg rust voor het slapengaan? Dat klinkt misschien gek, maar het lichaam heeft twee tot drie uur nodig om tot rust te komen. Vermijd daarom ook schermgebruik voor het slapen gaan. Doe geen lastige dingen ’s avonds.
Lukt het slapen ’s nachts niet? Ga het niet overdag inhalen. Zet ’s morgens de wekker en ga eruit, ook al heb je een slechte nachtrust gehad. Een goed dag-nachtritme is ontzettend belangrijk. Dat is dan ook iets dat ik patiënten met slaapproblemen meestal aanraad. Naast een goede, donkere slaapkamer, geen koffie of alcohol ’s avonds en voldoende ontspanning in de avonduren is op een vaste tijd naar bed gaan en op een vaste tijd opstaan zeer belangrijk. Veel patiënten met slaapproblemen gaan laat naar bed, omdat ze ‘toch niet in slaap kunnen komen’. Het helpt niet als ik hen ineens om 10 uur ‘naar bed stuur’. Beter is dan om elke week een kwartier eerder naar bed te gaan. Dan went het lichaam langzaam aan het nieuwe ritme.
Heeft u zelf slaapproblemen? Ga ermee aan de slag. Vraag uw huisarts om advies. Goed slapen is essentieel om goed te kunnen blijven functioneren.